2010. december 13., hétfő

Mechanikus számolási készség

Már nem először nézem meg, hogy a tanulók önálló munkában, hogyan tudják megoldani a mechanikus összeadásokat, kivonásokat. Közben azért figyelem, hogy kik azok akik szépen nyitogatják az ujjukat, s kik azok akik sajnos hasráütéssel beírják az eredményt(?). Szerencsére egyre komolyabban veszik az ilyen jellegű feladatot, mivel jutalmul piros pont, vagy csillag jár érte. 
Csillag, ha abszolút hibátlan, piros pont az egy-két hibáért.


Persze nem követelem meg, hogy az ujjaikat használják, mert sok gyerkőc már azonnal vágja rá az eredményt, illetve sokan vannak, akik már tudják az eredményt, s az ujjaikkal csak megerősítik, ellenőrzik magukat. 

Nagy örömömre az osztályból már csak két tanulónak volt hibája az összeadásokban, a kivonásokban 5 tanulónak. A többiek a 16-ból mind két feladatban 16-16 pontot értek el. 

Ez az alap. De menjünk tovább. Ott vannak a hiányos műveletek, mind az összeadásban, mind a kivonásban. 
5+?=6,                   ?+2=5,                    6-?=3,                     ?-4=1
(a kérdőjelek helyett minálunk üres hely, vagy négyzet van)

Az első kettőt, a hiányos összeadást nagyon sokszor gyakoroljuk, s már beszélünk is róla, hogy kivonással könnyen kiszámítható. 
A hiányos kivonásokat is természetesen gyakoroljuk, de ott még nem fogalmazunk meg megállapításokat, hanem az ujjunkat nyitogatva számoljuk ki az eredményt. 
Ezek nagyon nehéz feladatok, a felmérésekben is csak egy-két pont erejéig jelennek meg. De ugye a felméréssel nem az elégséges szintet mérjük, hanem annál többet is. 

Így én ezeket is mértem, s összehasonlítottam az egy hónappal ezelőtti állapothoz. 
Nagyon sok fejlődés mutatkozik már most is. 
Így most nem csak az azok a gyerkőcök kapnak piros pontot illetve csillagot, akik 100 %-os, vagy egy-két hibás feladatsort produkáltak, hanem azok is, akik magukhoz képest hatalmasat fejlődtek. 
Először nézzük kik is ők:
29 %-ot javított Balogh Krisztina, 23 %-ot Debreceni Tündi, 18 %-ot Pesti Enikő, 16 %-ot Molnár Marci, Palicsek Dóri és Romhányi Patrik. Ez igen jelentős pozitív változás, amiért mindenképp jutalom jár. 

Persze vannak, akik kevesebbet %-ot javítottak, mert alig lehetett min javítani. 1-2 hibával dolgozott, ezért piros pontot kap: Badar Botond, Debreceni Tündi, Menkó Máté, Molnár Marci, Nagy Edina, Romhányi Patrik. (akinek az előbbi listában is szerepelt a neve, persze azok nem kettő, csak egy piros kapnak)

S jöjjenek, akik nem tudtak tévedni: Andóczi Viki, Bede Mónika, Csontos Enikő, Dajka Noémi, Géczi Gigi, Lencz Gergő, Mukus Melitta, Nagy Laura. 
Ők minden feladatot hibátlanul oldottak meg, 56 pontból 56 pontot értek el.
Le a kalappal előttük, a mechanikus számolásban nagyon otthon vannak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése