2011. március 1., kedd

Mit is kellene már tudni

Szép sorjában minden gyerkőc első félévi matematika könyvében átnézem az utolsó hetekben megoldott szorgalmikat, s kapják is érte ki-ki a megoldott feladatoknak megfelelően a piros pontokat.

Áttértünk a II. kötetre, s kezd a víz mélyülni.
Igyekszem lassan haladni, ha úgy látom megállunk, s erősítünk.

De mi is az, amit most már tudni kellene.
Ránézésre megmondani, hogy hány ujjat lát. Most már az egyesével való leszámolás helyett, tudni kell egyszeri ránézésre. Vannak olyan gyerkőcök, akiknek a végeredmény után, az ujjaikat a szájukhoz érintve egyesével kell leszámlálni, hogy mennyi lett az összeg, vagy a különbség. Ezt most már fel kell pörgetni.

Fontos lenne tudni a partnerszámokat.
Patrnerszámok azok, amik egymást 10-re egészítik ki. Tehát a 4-nek a 6, a 7-nek a 3, stb.
Ezt gyorsan kellene!

A tízes átlépéshez ez fix alappal kell!
Otthon lehet gyakorolni, hogy mutass 3-at, mennyi a partnere? (mennyi ujjad van lecsukva a 10-ből?) S igen, itt elkezdik a nyolc lecsukott ujjat egyesével leszámlálgatni a szájukhoz érintve még jópáran. Aki ügyes, az már látja az 5 lecsukott ujjat, s már csak onnan számol tovább, hogy 6,7. S megvan az eredmény.
Aki meg ennél is ugyesebb, ránézésre mondja, hogy 7 lecsukott ujj van, tehát a 3 partnerszáma a 7.


De hasznos lehet összeadásnál és kivonásnál is, ha pl. 8-ból vonunk ki 6-ot, hogy máris lecsukok 5-t, s továbbszámolok egy újabb ujj lecsukásával hogy 6.

Úgy veszem észre hogy a számegyenesen lépegetésnél, az ujjak nyitogatásánál-csukogatásánál úgy érzik, hogy ez már pergőn, gyorsan megy, kapkodnak, s gyorsabban megy a szám ki a szájon, mint mozdul az ujjacska, vagy számegyenesen a kis lépés, vagy fordítva.

Aki ezen problémákat észleli otthon lehet játékos formában gyakorolgatni.

Pl. Tegye a gyerkőc a háta mögé mindkét kezét, mi fogjunk meg pár egymás melletti ujját, ő mondja meg mennyit fogok, s mennyit nem. Nehezíteni lehet, ha már nem az egymás melletti ujjakat fogom, s úgy mondja a partnerszámát.

Jó munkálkodást otthonra is!



Jövő héten kedden és szerdán fogadó órát tartunk.
Kedden a 3. órában 10 órától jöhet, ha akar olyan szülő, aki otthon van, mert a 45 perc alatt 2-3 szülővel tudnánk beszélgetni.
De ezen a napon 16 órától, illetve másnap, szerdán is 16 órától várjuk a szülőket.
Mivel több időpontot is megadtunk, bízunk benne, hogy mindenki talál neki megfelelőt.

Kérjük, hogy az üzenőbe írásban jelezzenek vissza, hogy tudjuk mely időpontra kit várjunk, ( s hogy várjunk e ott), s a visszajelzéssel talán megkönnyítenénk azt, hogy kevesebbet kelljen várakozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése