2012. március 19., hétfő

Szükségesnek látom....

Sajnos ez a bejegyzés nem a legkellemesebb lesz.
Nem vagyok megelégedve a tanulók matematikai tudásával.
Az úszás óta nem térünk magunkhoz.
Nem megy a szorzótábla!
Még azoknak sem, akiktől elvárnám, mert akár négyesek is lehetnek.
Nem mennek a szövegesek sem.
Már vagy három hete meg kellett volna írni a következő nagyfelmérést. Úgy gondolom most perpillanat, hogy nem várok tovább. A héten, mondjuk csütörtökön, vagy pénteken megírjuk.

Lesz benne:
-műveleti sorrend, egyszerű mértékátváltás, mennyiségek eldöntése (pl. egy alma tömege 10 g, 10 dkg, 10 kg), mennyi idő telt el.... szövegesek, mechanikus műveletek, függvénytáblázat. A hasonló feladatok mellé a II kötetben mindenhová oda lettek folyamatosan írva a D betűs jelek.

Annyiszor, de annyiszor elmondjuk a szorzótáblákat minden nap, s próbálok segíteni ilyen-olyan praktikákkal, de még sem megy.
pl. A hetes szorzótábla mivel nehéz, az első naptól az utolsóig fenn hagytam a táblán az egészet, hogy minél többet lássák, s hogy rögzüljön. Azt értem el vele, hogy még annyira sem tanulták meg mint eddig, mert egyszerűbb volt mindig oda felnézni, s nem rögzíteni azt a fejben. 
Ha megbeszéljük, hogy egy feladatnál mik a lépések, annak ellenére is, mennek a fejük után, nem azt csinálják, amit megbeszélünks csodálkoznak, hogy nem lesz jó az eredmény, s hibás a megoldás.

A mechanikus műveleteket tudni kell!
Ebben nincs pardon! S igen, lehet használni a tízszer tízes táblát, illetve a szorzótáblát is, de év végére tudni kell fejből. Mivel a kapott mankókat sokan nem akarják elengedni, nem kaphatnak most már mankót.
Eddig sem engedtem a dolgozatoknál, hogy használják a szorzótáblát, ezután sem fogom.
De eddig annyi időt adtam, amennyit kértek. S mivel látom, hogy hosszú másodpercek, akár perc is eltelik egy szorzat kiszámításával- sajnos csak az összeadogatásával!! - így az időt is korlátozni fogom.

Íratni fogok egy számolási rutint is. Nem tudom még mikor, de hamarosan. Csak fejszámolás, s nem korlátlan ideig, hanem csak 20 percig.
Úgy látom kell egy-két rossz jegy, hogy megértsék, ezt tudni kell, különben a következő évben sokkal súlyosabb következménye lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése